top of page
Yazı: Blog Yazısı Galerisi
  • Yazarın fotoğrafıEdebiyatçı Kız

100. YILINDA TÜRKİYE CUMHURİYETİ'NE MEKTUP

Milletimin Değerli Cumhuriyeti,


Atalarımız ve biz sen bu topraklara gelebil diye çok çabaladık, çok savaşlar verdik. Önce 1919’da Kurtuluş Savaşı, 1920’de Türkiye Büyük Millet Meclisi ve üç yıl ardından Türkiye Cumhuriyeti’nin ilanı… Belki söylerken çok basit ama bu adımların altındaki anlamlar çok derin.


1923’ten bu yana kadınıyla erkeğiyle, yaşlısıyla genciyle bütün millet kendi yöneticilerimizi belirliyor, böylece seçme hakkımızı kullanıyoruz. Bize getirdiğin yenilikler bununla kalmıyor, beraberinde pek çok ilke ve inkılap ile geliyorsun bizlere. Halk içinde eşitliği, adaleti ve refahı sağlayabilmek için pek çok hakkımız oluyor bu sayede.


En başta asla sınırlandırılamayacak yaşama hakkı, hangi statüden olursa olsun bütün insanların sağlıklı bir ortamda yaşaması ve her türlü sağlık hizmetinden yararlanabilmesi için sağlık hakkı, herkesin eşit şartlar altında okullara gitmesini sağlayan eğitim hakkı, her türlü fikri rahatça ifade edebilme özgürlüğü ve çok daha fazlası… Kendi evlerimizde, özel hayatımıza kimseyi dahil etmeden rahatça yaşayabiliyoruz. Hangi dinden ya da hangi kültürlerden olursa olsun hepimiz aynı topraklarda, hep birlikteyiz. Bunların hepsi, senden armağan bize.


Her sene büyük coşkularla kutladığımız doğum günün, bizim için çok daha özel bu sene. Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarının onca emek ve fedakarlıkla kurmayı başardığı, demokrasinin en büyük sembolü cumhuriyetimiz olarak bir yaş daha alıyorsun ve yüzüncü yılını kutluyoruz. Büyüklerimiz bu yüz yıllık çınarın dimdik durmasını sağladı, biz de onu büyütme ve geliştirme görevini devralmış günümüz gençleri olarak cumhuriyetimizi sonuna kadar koruyacağımıza söz veriyoruz. Ne kadar zor zamanlar geçirdik birlikte fakat buradayız, daima güçlü ve dimdik duruyoruz. Tıpkı atalarımız gibi, senin gibi.


Şimdi, bugün artık tam yüz yaşındasın. Kim bilir ne kadar insan, bir o kadar mutluluk ve acı, belki de yüzlerce başarı hikayesi geçmiştir topraklarından. Onca emekle kat edilmiş upuzun bir yolun çıkabileceği en güzel varış noktası olarak hepimiz seni çok önemsiyoruz. Çünkü kuruluş hikayendeki azmi, çabayı ve bizim için Türk milletinin cesaretini, birliğini ve kararlılığını temsil ettiğini çok iyi biliyoruz.

Daha nice yüzyıllar görmen ve nice nesillere tanıklık etmen dileklerimle. İyi ki geldin cumhuriyet, yeni yaşın kutlu olsun!


"Benim naçiz vücudum, elbet bir gün toprak olacaktır. Fakat Türkiye Cumhuriyeti, ilelebet payidar kalacaktır."

Mustafa Kemal Atatürk


14 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page