top of page
_edited.jpg

Okuyabileceğiniz Kitaplar

BEN OKUDUM VE ÇOK SEVDIM, BU KITAPLARI DA SIZINLE PAYLAŞIYORUM. (AŞAĞIYA DOĞRU İNDİKÇE YENİ TAVSİYELERİ GÖREBİLİRSİNİZ.)

YAZARI: THOMAS TAYLOR
SAYFA SAYISI: 336

Shadowghast

Herbert Limon ve Violet Parma yine nefes kesici maceraları ile, başka bir kış mevsiminde ve başka bir Tuhaf Deniz Kasabası efsanesi ile karşınızda! (Kitabın sonunda yayınevinin okurlarına bir sürprizi de var.😉)

YAZARI: RANA DEMİRİZ
SAYFA SAYISI: 280

Rüzgara Fısıldayan Kadınlar

Selçuklu döneminden kalan bir el motifinin günümüze ulaşma hikayesi... Şimdiye kadar Türk yazarlardan okuduğum en güzel eser.  Özellikle Mahsima Cihan Hatun'un, akabinde arkadaşları ve dönemin hükümdarı Mama Hatun'un Türk kadının ne kadar güçlü olabileceğini göstermesi; ayrıca Ayaz'ın hikayesinin de Türk'ün ne kadar yiğit, cesur ve fedakar olabileceğinin kanıtı niteliğinde olması çok güzel detaylar.

YAZARI: KERRY DREWERY
SAYFA SAYISI: 288

Kağıttan Son Turna Kuşu

Kitapta anlatılan, kitabın asıl kahramanı Mizuki'nin büyükbabası Ichiro ve arkadaşı Hiro ile onun beş yaşındaki kız kardeşi Keiko'nun Hiroşima'ya 1945 yılında atılan atom bombası sırasında ve sonrasındaki maceraları, yaşadıkları olaylar ve bazı geçmişteki anıları. Kitabın vermek istediği mesaj ise 'Asla umudunu kaybetme.'
Tek kelimeyle muhteşem, şimdiye kadar okuduğum en duygusal kitaplardan biri. Belirli sayfalarda hikaye şiir şeklinde devam ediyor ve bazı sayfalarda güzel sözeler var. Normalde anlatılacak çok şey var, ama kitabın beni ters köşe eden bir sonu olduğunu söylemekle yetiniyorum.

YAZARI: SHARON M. DRAPER
SAYFA SAYISI: 256

İçimdeki Müzik

Kitabın konusu on bir yaşındaki Melody adında zihinsel engelli bir kız çocuğu.
İçinde uygunsuz sözler ya da uygunsuz davranışlar yok diyebilirim. Bu da tıpkı Kağıttan Son Turna Kuşu gibi, çok duygusal bir kitap. Kesinlikle herkes bu kitabı bir kez okumalı.

YAZARI: PAOLA PERETTI
SAYFA SAYISI: 208

Kiraz Ağacı İle Aramızdaki Mesafe

Yazarımız Paola Peretti, kendi hayat hikayesini bu kitapta kaleme almış. Görme yetisini yavaş yavaş kaybeden Mafalda isimli bir kız çocuğu olarak. Yine duygusal bir kitap önerim de Kiraz Ağacı İle Aramızdaki Mesafe.

YAZARI: JOHN BOYNE
SAYFA SAYISI: 256

Olduğun Yerde Kal

12+ yaş kitlesi için önerebileceğim, gerçekten duygu verici bir kitap. Beşinci yaş gününde babası savaşa giden Alfie'nin gözünden yaşadıklarını okurken duygulanmamak elde değil! Kitabın adının hikayesini de kitabı okurken çözebiliyorsunuz.

YAZARI: ROALD DAHL
SAYFA SAYISI: 256

Matilda

Çok akıllı, kitapları çok seven bir kız çocuğu olan Matilda'nın hikayesi kitabın konusu durumunda. Matilda kitapları ne kadar seviyorsa, ailesi de kitaplara o kadar düşman. Okurken içine çekebilen bir kitap. Bir Roald DAHL hayranı olarak en sevdiğim kitaplardan.

YAZARI: SEVIM AK
SAYFA SAYISI: 128

Vanilya Kokulu Mektuplar

Okurken sizi içine çeken, anlatımı çok keyifli bir Sevim Ak kitabı. Bir göz atılmasını kesinlikle tavsiye ederim.

YAZARI: ROALD DAHL
SAYFA SAYISI: 208

Charlie'nin Çikolata Fabrikası

Yoksul bir ailesi olan, doğum gününden doğum gününe çikolata alan Charlie'nin bir gün en büyük çikolata üreticisi Willy Wonka ile yollarının kesişmesi kitabımızın konusu diyebilirim. Daha fazla bilgi verirsem bir anlamı kalmaz, okuyup keşfedilebilecek çok keyifli bir kitap. Hatta bu kitabın filmini de ailecek bir şeyler izlemek isteyenlere tavsiye ederim. Asla yaşı yok. 🙂

YAZARI: ROALD DAHL
SAYFA SAYISI: 200

Charlie'nin Büyük Cam Asansörü

Charlie'nin Çikolata Fabrikası kitabının devamı olan bu kitapta Charlie ve maceraları devam ediyor!

YAZARI: CARLIE SOROSIAK
SAYFA SAYISI: 286

Ben Cosmo

Özellikle hayvanları benim gibi aşırı sevenlerin kesinlikle okuması gereken, 13 yaşındaki Cosmo adındaki bir köpek ve onunla hemen hemen yaşıt insanı Max'in ailelerinin onları ayıramayacağı üzerine atıldıkları maceraları konu alan bir kitap. Okunmasını şüphesiz tavsiye ediyorum.

YAZARI: HAYLEY LONG
SAYFA SAYISI: 272

En Yakın Uzak

Okurken kendinizi içinde kaybedeceğiniz, duygu yüklü, aynı zamanda çok keyifli bir kitap. 11 yaş üzeri okuyucular bana göre kesinlikle bu kitaba bir göz atmalı.

YAZARI: ÖZGÜR BALPINAR 
SAYFA SAYISI: 176

Dünyayı Sırtında Taşıyan Balık

Çok anlamlı, okurken yaşatan, 10 yaş ve üzerinin okuyabileceği, yer yer farklı duygular yaşayabileceği bir kitap. Edebiyatçı Kız tavsiye ediyor!

YAZARI: SHARON M. DRAPER
SAYFA SAYISI: 280

Karışık

Yine duygusal bir kitap önerisi! Isabella ve ailesinin yer yer maceracı, yer yer duygusal, yer yer de keyifli hikayesinin anlatıldığı bu kitap akıcılığıyla sizi alıp götürecektir.

YAZARI: PATRICIA FORDE
SAYFA SAYISI: 368

Liste

Hayatınızın 500 kelime ile sınırlandırıldığını, duygularınızı bile tam olarak ifade edemeyeceğinizi düşünün... İşte bu kitap, "Erime" isimli doğa felaketinin ardından gezegenimizdeki bir şehrin yaşamını ve "kelime ustası" Benjamin ve çırağı Letta'nın maceralarını ele alıyor. 
Aslında bu kitap sayesinde ben de alışılmışın dışına çıkarak distopik-bilim kurgu tarzı bir kitap okudum ve asla pişman olmadım. Sayfa sayısı sizi korkutmasın; eğer kitap okuma alışkanlığınız yoksa, kitap okumayı sevmiyorsanız kesinlikle "Lİste" ilk tercihlerinizden biri olmalı.

YAZARI: PATRICIA FORDE
SAYFA SAYISI: 288

Son Kelime

Letta'nın macerası, Liste'den sonra bu kitapla devam ediyor! Normalde bir kitap serisinde birinci kitaptan daha keyiflisi olduğunu düşünmem ama bu kitap en az ilk kitap Liste kadar heyecanlı devam ediyor.

YAZARI: THOMAS TAYLOR
SAYFA SAYISI: 320

Malamander

Tuhaf Deniz Kasabası Efsaneleri... Büyük Nautilus Oteli'nin "kayıp eşya sorumlusu" Herbert Lemon ve görevi sırasında tanıştığı Violet Parma ile atıldığı maceraları okurken hiç sıkılmayacaksınız.

YAZARI: THOMAS TAYLOR
SAYFA SAYISI: 368

Gargantis

Malamander'in devam kitabı. Aynı karakterler, farklı maceralar ve tabii ki yine aynı heyecan!

YAZARI: HANA TOOKE
SAYFA SAYISI: 384

Sahipsizler

Elinora Gasbeek'in sahibi olduğu Küçük Lale Yetimhanesi gibi bebek terk etme konusunda bile kuralları olan çok otoriter bir yetimhaneye fazlasıyla ilginç ve birbirinden farklı şekilde bırakılan beş çocuk ve onların bu yetimhaneden kaçıp içlerinden birinin babasını arama hikayesi... Gerçekten nefes kesici bölümleri fazlasıyla vardı, ama bu alanlara ulaşana kadar biraz bekletti. Olsun! (Beklemeye değmesi sevindirici tabii.😄) Yine sonlarına doğru bir parça gözyaşı dökülebilecek düzeyde bir kitap, yani bu sefer macera ve dram bir arada! Sadece babasını arayan Milou karakterinin diğer dört çocuğa biraz daha öne çıkmasını göz önünde bulundurmazsak okuması gayet keyifli, herhangi bir olumsuz durum söz konusu değil. 12 yaş ve üzeri okuyucu kitlesi için okunabilir bir kitap. 

YAZARI: VICTORIA WILLIAMSON
SAYFA SAYISI: 272

Kelebek Zihinli Çocuk

DEHB'si (Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite Bozukluğu) olan Jamie ve üvey kız kardeşi Elin'in birbirinden farklı kişiliklerini ele almasıyla çok sürükleyici bir anlatımı olan bu kitapta kendinizi karakterlerin yerine hiç zorlanmadan koyabiliyorsunuz. Özellikle bir öğrenci olarak okulda geçen bölümleri olan tüm kitapları sevdiğim gibi bu kitabı da sevdim, tavsiye etmemin bir diğer sebebi de bu. Aynı zamanda sıcak aile ortamlarını da barındıran bu kitap, tam da herkesin ihtiyacı olan cinsten.

YAZARLARI: OMAR MOHAMED & VİCTORIA JAMIESON
SAYFA SAYISI: 264

Yıldızlar Saçıldığında

Genç Timaş tarafından yayımlanan ilk çizgi roman olma özelliğini taşıyan ve Kenya'daki Dadaab adındaki bir mülteci kampında yaşayan Omar ve kardeşi Hassan'ı anlatan bu kitap, özellikle gerçek bir hayat hikâyesi -Yazar Omar Mohamad'in hayatı söz konusu- olması sebebiyle çok ilgimi çekti. Benim ciddi anlamda okuduğum ilk çizgi romandı ama beni kolayca içine çekmeyi başardı, çok kısa bir sürede okudum. Özellikle içinde ilham verici çok alıntı olduğunu da söylemeden geçemeyeceğim. Hatta çok beğendiğim bir bölümü ekleyerek bitirmek isterim:

"Çocuklar, gözlerinizi kapatmanızı istiyorum ve gece gökyüzünü hayal edin. Şimdi o yıldızlardan biri olduğunuzu düşünün. Işığınız milyonlarca kilometre boyunca parlak ve ışıltılı. Şimdi gözlerinizi kocaman açın. Etrafinızda oturan arkadaşlarınıza bakın. Hayatınızda size çirkin sözler söyleyen insanlarla karşılaşabilirsiniz. 'Evine dön mülteci!' veya 'Burada olmaya hakkın yok!' Böyle insanlarla karşılaştığınız zaman onlara yıldızların gökyüzü boyunca nasıl hareket ettiğini anlatın. Hiç kimse bir yıldıza evine girmesini söyleyemez. Onlara şöyle söyleyin: 'Ben bir yıldızım. Tıpkı diğer yıldızlar gibi ben de var olmayı hak ediyorum. Bunu nasıl mı biliyorum? Çünkü işte buradayım. Ben buradayım. Kanıt yıldızlarda.' " 

LİSE +

YAZARI: RECAİZADE MAHMUD EKREM
SAYFA SAYISI: 320

Araba Sevdası

Roman, herkese körü körüne inanmanın iyi olmadığını ve kimse hakkında tanımadan fikir edinilemeyeceğini anlatmakla beraber toplumun değer yargılarından uzaklaşmamak ve onlara zarar vermemek gerektiğine dikkat çekiyor. Kitabı okurken iyi bir okur gerçekten çok keyif alabilir fakat okumaya yeni başlayan birinin sıkılması muhtemel.

LİSE +

YAZARI: REŞAT NURİ GÜNTEKİN
SAYFA SAYISI: 118

Acımak

Söylenecek o kadar çok şey var ki… Okuduğum her cümle beni kitabın geleceği ile ilgili meraklandırıp şaşırttı. Kitabı serviste bitirdim ve eve geldiğimde hıçkırarak ağladım, özellikle sonunda. Bir Türk klasiğini hiç bu kadar sevip benimseyebileceğim aklıma gelmezdi ama bu kitap bunu başardı. “Zehra Öğretmen’in babasının hasta olup vefat etmesi üzerine onun hatıra defterini okuyup hakkında bildiklerinin çok yanlış olduğunu öğrenerek pişman olması” konusuyla “Kimseyi tek bir kişinin bakış açısıyla yargılamamalı, nesnel olmalıyız.” mesajını veriyor. Kesinlikle okunması gereken bir başyapıt.

LİSE +

YAZARI: VICTOR HUGO
SAYFA SAYISI: 118

Sefiller

Roman hem Fransa tarihi ile ilgili bilgi veriyorken hem de benim okurken çok keyif aldığım, gerçek bir hayat hikayesine değinmiş. Klasiklere hayransanız okumanız gereken bir numaralı kitap, konusu sizi okumaya başladıktan çok kısa bir süre sonra içine alabiliyor. Özellikle Valjean ve Cosette’in birlikte olduğu bölümleri bazen gözüm dolarak, bazen de gülümseyerek okudum. (Normalde üç alıntı yapmama rağmen bu sefer yaptığım alıntı sayısından anlaşılabilir.) Hem tarihi bilginiz hem genel kültürünüz hem de kelime dağarcığınız artıyor. Bundan daha güzel ne olabilir ki? Kesinlikle tavsiye edeceğim bir kitap, işte edebi bir eser.

 

Keyifli okumalar!

ŞIMDILIK ÖNERILERIM BU KADAR, AMA ÇOK YAKINDA DAHASI DA BURADA OLACAK.

bottom of page