SAĞLIKSIZ EKRAN SÜRELERİ, SAĞLIKSIZ İLETİŞİMLER
- Edebiyatçı Kız
- 26 Ağu 2023
- 2 dakikada okunur

Şüphesiz ki akıllı telefon, tablet ya da bilgisayar gibi teknolojik cihazları yapmamız gereken bir iş ya da öğrenmemiz gereken bir bilgiyi araştırmak nedeniyle kullanıyoruz ve bu yardımcı olabiliyor fakat asıl soru şu: Kullanımımız sadece bununla sınırlı mı yoksa olması gerekenden fazlası mı, teknolojiyi kullanarak geçirdiğimiz zaman bize fayda mı sağlıyor yoksa aksine zarar mı veriyor?
5,34 milyar insan akıllı telefon kullanıyor, aktif sosyal medya kullanıcılarının sayısı ise 4,7 milyar. Bu insanlardan kaç tanesi bu araçları kullanırken zamanını kontrol edebildiğini düşünüyor? Açıklanan verilere yıllık bazda baktığımızda, akıllı telefon kullanıcılarının oranının yüzde 1,8 ve internet kullanıcılarının oranının ise yüzde 3,7 arttığına şahitlik ediyoruz. Bu insanlardan telefonunda geçirdiği süreyi görebileceği dijital sağlık uygulamasına bakması istendiğinde 4 saatten fazla cevabı alınacak kişi sayısı maalesef günümüzde çok fazla. Bu kadar süre teknolojik cihazlara maruz kalmanın vücudunuza verebileceği zararlara her yerde değinilmesine ve bu durumla mücadele edilmeye yönelik çalışmalara rağmen günler geçtikçe bağımlı nüfus da artış gösteriyor.
Bağımlı nüfusun artması, sadece kişilerin kendisini değil aynı zamanda çevresindekileri de etkiliyor. İnsanlar telefonlarında, bilgisayarlarında kendi kurdukları yapay dünyada vakit geçirirken gerçek dünyayı belki de farkında olmaksızın ihmal ediyor. Yalnızca bununla kalmıyor, konuşmak için gelen insanları bile umursamadan başından savıyor. Bu sebeple zamanla insanlar etrafından çekildiğinden birey kendini dış dünyadan soyutlamış oluyor.
Halbuki kafamızı o sanal ve yapay dünyadan kaldırdığımızda ancak fark edebiliyoruz neler neler kaçırdığımızı. Biraz olsun sosyal medyadaki -doğruluğu şüpheli- “musmutlu” hayatları takip etmeyi, bilgisayardaki video oyunlarının başında saatlerce oturmayı, belki de televizyondaki geriliminize gerilim katacak dizileri bırakıp çevrenizdeki insanlarla güzel anlar biriktirdiğimizde ya da en azından zamanımızı kitap okumak, spor yapmak, enstrüman çalmak ve daha çok çeşitlendirilebilecek etkinlikler yapmaya başladığımızda emin olun hem psikolojik hem de fiziksel açıdan değerlendirildiğinde çok daha iyi, sağlıklı ve başarılı bir noktaya varmış oluyoruz.
Bu yazıyı okuduktan sonra kendinizi bir düşünün: Çevrenizdeki insanlarla sağlıklı bir iletişim kurabiliyor musunuz yoksa durum gerçekten sizde de bu şekilde mi? Eğer kendi teknolojik dünyanıza hapsolduğunuzu hissederseniz çok geç olmadan etrafınızda olup bitenlere, yakınınızdaki insanlara biraz daha ilgi göstermeye başlayın. Çevrenizdekilerin yanı sıra kendi sağlığınıza da gerekli özeni göstermeyi unutmayın!
Comments