top of page
Yazı: Blog Yazısı Galerisi

DİLİNİ KORUYAN GELECEĞİNİ KORUR

  • Yazarın fotoğrafı: Edebiyatçı Kız
    Edebiyatçı Kız
  • 11 Oca 2022
  • 2 dakikada okunur

Güncelleme tarihi: 10 Tem 2022

İnsanoğlu var olduğundan beri kendini ifade etmeye ihtiyaç duymuş ve bunun için en etkili yol da karşıdaki kişiyle konuşarak iletişim kurmak olmuştur. Bunun için de dil en gerekli unsurdur. Milletler dillerini korumalıdır, çünkü dil çok esnek bir yapıdır ve kolaylıkla yozlaşabilir.

Kendi dilimizi bu konuda inceleyebiliriz. Türkçe’de 617.767 kelime kullanılıyor ve İspanyolca’dan 33, Rusça’dan 44, Yunanca’dan 48, Latince’den 78, İtalyanca’dan 89, Almanca’dan 98, Rumca’dan 400, İngilizce’den 485, Farsça’dan 1359, Fransızca’dan 5253, Arapça’dan ise 6467 kelime dilimize geçmiş durumda. Hatta aralarında günlük hayatımızda sık sık kullandıklarımız da var.

Dil, milleti oluşturan fertleri birbirine bağlayan bir bağdır. Çünkü ifade aracı olarak dil, yaklaştırıcı ve kaynaştırıcı bir temel unsurdur. Dil, millet denilen toplumun en önemli sosyal varlığıdır. Kültür değerlerinin çoğu dille ifade edilir, dilde ifadesini bulur. Şöyle söylenilebilir ki dilimize zaten çoktan yerleşmiş yabancı dillerden geçen kelimeler bir yana; caddelere ve mağazaların tabelalarına, Türk markalara bir bakın. Türkçe olamayanlarda gözle görülür bir artış söz konusu. Kıyafetlerde yazan her kelime, her cümle İngilizce ya da Fransızca gibi dillerde. Bunu giyen insanlara sorulduğunda yadsınamaz bir kısım sadece güzel göründüğü için almış ve ne yazdığını bilmiyor. Günlük hayatımızda aynı Türkçe bir kelimeymiş gibi İngilizce kelimeleri kullanıyoruz. Bir ülkeyi yıkmanın savaştan başka etkili yollarından biri de onun kültürünü yozlaştırmaktır ve eğer böyle giderse günden güne dilimizi, kültürümüzü kaybedeceğiz.


Günde sadece 300-400 civarı kelime kullanıyorken bu kelimelerin Türkçe olmasına dilimizin yozlaşmasını öneleyebilmek için özen gösterilmelidir. Bu konuda çok şey yazılabilir ama Mustafa Kemal Atatürk’ün sözü ile bitireyim: “Milli duygu ile dil arasındaki bağ çok güçlüdür. Dilin milli ve zengin olması milli duygunun gelişmesinde başlıca etkendir. Türk dili, dillerin en zenginlerindendir. Yeter ki bu dil bilinçle işlensin. Ülkesini, yüksek bağımsızlığını korumasını bilen Türk ulusu, dilini de yabancı dillerin boyunduruğundan kurtarmalıdır.”

 
 
 

Comments


  • Instagram
  • Facebook
  • Twitter

©2022, Gitap Edebiyat tarafından Wix.com ile kurulmuştur.

bottom of page