top of page
Yazı: Blog Yazısı Galerisi

DİL ÖĞRENMENİN FAYDALARI VE ETKİLİ ÖĞRENİM SÜRECİ

  • Yazarın fotoğrafı: Edebiyatçı Kız
    Edebiyatçı Kız
  • 2 Tem 2023
  • 4 dakikada okunur

Güçlü iletişimler kurma yeteneği gerektiren günümüzde yeni diller öğrenmek, başka

dillerde de iletişim kurmayı başarabilecek hale gelmek gittikçe daha önemli hale geliyor. Bu beceriyi edinerek sadece etkili iletişimi sağlamakla kalmıyor, aynı zamanda kültürel bilgilerinizi artırmak ya da bilişsel yeteneklerinizi geliştirmenin yanı sıra önünüze daha fazla kariyer fırsatının çıkmasında büyük bir etken olabiliyor. Eğer dil öğreniminin faydalarını daha derinden incelemek ve öğrenme sürecini nasıl daha faydalı hala getirebileceğinizi merak ediyorsanız benim de dil öğrenimi ile ilgilenerek birçok tecrübe edindiğimi bilmenizi isterim. O halde gelin, sizinle bu konuda bir yolculuğa çıkalım.


Elbette dil öğrenmek gibi uzun ve yer yer zorlu bir sürece adım atarak kendiniz için fazlasıyla güzel ve faydalı bir karar veriyorsunuz. Bu faydaları sıralayacak olursak:


1-Yabancı Dil Öğrenerek Beyni Güçlendirme

Dil öğrenirken kullanmak istediğiniz yeni dilbilgisi kurallarını edinebilmek ve kelimeleri akılda tutmak, beyniniz için tam bir egzersiz niteliğindedir. Özellikle ilk zamanlar hem anlamı düşünüp hem iletişim kurmaya çalışmak temel öğrenme becerilerini geliştirir.


2-Hafızayı Geliştirme ve Zihni Canlı Tutma

Öğrendiğiniz kelime ve kalıpları akılda tutmak için pratik yaparken de beyin jimnastiği yaparsınız. Bir dil konuşurken beyninizin daha az aktif bölgeleri işlevi artmış olur. Sadece bir dilin kelimelerini değil, isimleri ya da sayıları daha kolay akılda tutabilirsiniz. Tek dil bilen yetişkinlerde unutkanlığın ilk belirtileri için yaş ortalaması 71.4’ken iki veya daha fazla dil konuşan yetişkinler için ise bu ortalamanın 75.5 olması buna örnektir.


3-Çoklu Görev Becerisini Artırma

Araştırmalarda farklı dillerde düşünme ve bir dilden diğerine geçme yeteneğini geliştiren insanların çoklu görev üzerinde çok daha iyi bir gelişme gösterdikleri görülmüştür. Bu insanlar, bir işten başka bir işe daha hızlı geçiş yapabilmekte, beklenmedik durumlara daha kolay uyum sağlamaktadır. Ayrıca daha pratik şekilde karar verebilmektedir.


4-Gözlemci Bakış Açısı ve Dikkati Geliştirme

Yeni bir dil öğrenmek kelimenin tam anlamıyla dünyaya bakışınızı değiştirir. Çok dil bilen insanların çevrelerini gözlemlemekte daha iyi oldukları ortaya çıkmıştır, bundan dolayı yanıltıcı bilgileri bulmak konusunda da çok iyidirler.


Ayrıca iki dilli büyüyen çocuklar çevresinde daha önce adını duymadığı dilleri bile ayırt edebilme yeteneğine sahiptir. Bu da yabancı dillerin dikkat gelişimine de etkisi olduğunu gösterir.


5-Ana Dili Geliştirme

İkinci bir dil öğrendiğinizde dilin yapısını çözmek için kendi dilinizden de çıkarım yapabileceğiniz zamanlar olabilir. Yorum yaparken dilbilgisi kavramlarını kullanmanız ve anlamlandırmanız gerecektir. Bu durumlara maruz kaldıkça kendi dilinize, kelimelere ve dilbilgisine olan hakimiyetiniz artacaktır, konuşma ve okumanızın bile akıcılaşabileceğini görebilirsiniz.


6-Akademik Alanda Gelişme

Yabancı dil öğrenimi öğrencilerin sadece dil derslerinde okuma-yazma becerilerini geliştirmekle kalmıyor, bu sayede sayısal derslerde de başarısını artırıyor. Ayrıca öğrenciler yeni yetenekler edindikçe özgüvenleri artıyor.


7-Daha Fazla Kariyer Fırsatı

Eton Enstitüsü'nün Dil Gelişimi bölümünde Eylül 2014'de yapılan iş gücü anketine göre, müşterilerin %89’u çok dil bilen çalışanların iş gücüne değer kattığını, %88’i de dil becerileri olan ekip üyelerinin işe alımlarının kurumları için önemli olduğunu belirtmiştir. Bu da demek oluyor ki bir ya da birden fazla yabancı dil bilmek işi alma olasılığınızı yükseltebilir!


Günümüzde iş dünyası sektör fark etmeksizin dil öğrenmeye çok önem veriyor. Teknolojinin de ilerlemesi ve iş fırsatlarının da dünya çapında artmasıyla yeni bir dil öğrenmek size başka bir ülkede bile güzel bir kariyer sağlayabilir. Ayrıca dil bilmek ücret anlamında da size bir avantaj olarak geri dönebilir.


8-Kültürel Gelişim ve Etkileşim

Bir dil öğrenirken özellikle bazı deyimler ya da diğer kalıplaşmış ifadeleri daha da anlamlı hale getirebilmek için o ülkenin kültürünü bilmeniz gerekir. Bundan sonra da filmleri altyazı ya da dublaja gerek kalmadan anlayabilir; istediğiniz ülkeyle ilgili kendi dilinde dergi, gazete, kitap gibi içerikler okuyup belki de sosyal medyayı takip ederek kültürüne ve gündemine daha çok hâkim olabilirsiniz. Bu durumun seyahatleriniz için de çok yaralı olacağından emin olabilirsiniz!

**********

Bu kadar faydalı olduğunu okuduktan sonra siz de dil öğrenmeye başlamak isterken nasıl harekete geçeceğinizi bilmiyorsanız biraz da nasıl başlayabileceğinizden bahsedelim. Tabii, herkesin kendi öğrenme tarzı ve teknikleri olduğunu, bu yazının da sizin kendi tekniğinizi keşfetmenize yardımcı olabilmek için yazıldığını hatırlatmak gerekir.


Öncelikle harfleri ve sesleri tanıma ile başlayabilirsiniz. Bu sayede “okunduğu gibi

yazılmayan” bir dili daha rahat anlamaya başlarsınız. İkinci aşamanız kendinizi tanıtmak için basit cümleler kurmak olabilir, bu sayede yavaş yavaş dilbilgisi kuralları ile de tanışmış olursunuz. Üçüncü olarak sayıları öğrenmeye başlayabilir ve saat ya da tarihler ile ilgili cümleler kurmaya başlayabilirsiniz. Zamanla çalışmalarınız daha farklı, ilgi alanınızla ya da kendi seçtiğiniz başka bir konu ile ilgili olarak ilerlemeye devam edebilir ve daha ciddi dilbilgisi kurallarına da göz atmaya başlayabilirsiniz.


Bu süreçten en iyi şekilde verim almanız için yapabileceğiniz birkaç öneri de şu şekilde olacaktır:

  • Sevdiğiniz dillere odaklanın ve bu konuyla ilgili kendinize bir hedef belirleyin, böylece daha istekli olabilirsiniz.

  • Olabildiğince sık pratik yapmaya önem vermelisiniz.

  • İnternet aracılığıyla sözlükler ve dil öğrenme uygulamalarından yararlanabilirsiniz.

  • Öğrendiğiniz kelimeleri küçük kağıtlara not alabilir ya da kelimeleri not alacağınız bir not defteri edinebilirsiniz.

  • Öğrenme sürecinizi şarkılar, videolar, filmler ve dizilerle zenginleştirebilirsiniz. Böylece telaffuzunuz, dinleme yeteneğiniz gelişebilir. Sesli içeriklerde önce altyazı ile başlarken daha sonra buna ihtiyaç duymadan devam edebilirsiniz. (Basit seviyelerden daha zora doğru gitmeyi unutmamalısınız, kendinizi bir anda zorlamak isteğinizi azaltabilir!)

  • Telefonunuzu bir dönemden sonra öğrenmek istediğiniz dilde kullanabilirsiniz, sosyal medyayı o şekilde takip edebilirsiniz.

  • En önemlisi konuşma becerinizi geliştirmek için eğer sizin öğrendiğiniz dili anadili olarak konuşan biri ile iletişime geçemiyorsanız diğer öğrenci arkadaşlarınız ile konuşabilir, gerekirse ayna ile pratik yapmayı seçenek olarak değerlendirebilirsiniz.

Dil öğrenmenin sizin kendi isteğiniz ve çalışmanızla ilerleyecek bir süreç olduğunu unutmamalı ve kendinizden bir anda büyük bir ilerleme beklememelisiniz. Pes etmeden, sabır ve sıkı çalışma ile bu süreci kendinize en uygun yöntemleri keşfederek yönettiğinizde başarılı bir sonuç alacağınızdan emin olabilirsiniz.

Hedefinize en verimli şekilde ulaşmanız dileğiyle!



 
 
 

Comments


  • Instagram
  • Facebook
  • Twitter

©2022, Gitap Edebiyat tarafından Wix.com ile kurulmuştur.

bottom of page